Proč jsou zdravé potraviny jen ty přírodní

Současný svět je plný vynálezů, novinek, objevů, zdokonalování a úprav. Zdá se, jakoby starý svět se vším, co přinesl, vybudoval a naučil se, ztratil na své hodnotě. Stal se nefunkční a neodpovídající našim současným potřebám. Staré je přežitek - slýcháme z jedné strany. Musíme se odpoutat od minulosti a vytvářet vše znovu, lépe a efektivněji – ozývá se z druhé strany.

Toto "moderní" myšlení se promítá do všech úrovní lidského života. I do jeho zdraví a jídelníčku.

Moderní technologie nám přinesly detailnější pohled na fungování lidského organismu. Věda je ve fázi popisování fyzikálně chemických pochodů na úrovni buněk. Nahlíží do jejich nitra a s údivem odhaluje zákonitosti, jež jsou natolik složité, že zatím jen odhaduje provázané fungování celku z jednotlivých částí, které lze alespoň v obecné rovině pochopit.

Každá část organismu funguje samostatně přesto koordinovaně s dalšími částmi.

Tělo, jako celek, působí na jednotlivé části a je nejasné, jestli tedy části určují celek nebo celek určuje části.

Mozek se sice donedávna jevil jako řídící orgán, ale i on podléhá diktátu žaludku - za určitých podmínek.

Srdce se jevilo jako řídící orgán krevního toku a tlaku, avšak orgány a především ledviny vysílají signály, jimž se srdce okamžitě a poslušně přizpůsobuje.

Rozhodující základ imunitního systému jsme viděli v mikrobiomu tenkého střeva, ale jak rychle zareaguje, je otázkou slepého střeva, a jestli vůbec bude fungovat, o tom rozhoduje slinivka.

Čím více poznáváme, tím méně víme. A tím méně si to chceme přiznat.

Obzvláště, když se staré a zavržené jeví jako pravdivější, funkčnější a efektivnější, než jsme si mysleli.

A tak se znovu, potichu a skrytě oprašuje pravda, že tělu a jeho skutečnému fungování neporozumíme rozborem a léčením jednotlivých částí, ale pozorováním vztahů mezi částmi a léčením celku.

Když je v nepořádku jedna část organismu, příčina bývá často na úplně jiném místě a nestačí jen léčit příznaky.

Pokud se nezasáhne původní příčina, organismus postupně rychleji chřadne.

A tímto se dostáváme k potravinám.

"Moderní" pohled říká, že potraviny jsou jenom jídlo – energie. Udržují organismus funkční a výkonný.

Je to primitivní náhled na část skutečnosti…

Chcete vědět víc?

ZAREGISTRUJTE SE A BUDETE MÍT PŘÍSTUP K CELÉMU ČLÁNKU

A K OSTATNÍMU ZAMČENÉMU OBSAHU