
Nebezpečný lepek - nebo ne?
Lepek neboli gluten je rostlinná bílkovina nacházející se ve většině obilných zrn. Především v pšenici, která je v potravinářství nejvíce užívanou plodinou.
V posledních padesáti letech se o lepku mluví čím dál častěji. Objevují se jedinci s trávícími potížemi po konzumaci pšeničné mouky a potravin, kde se vyskytuje lepek, a to i v menším množství.
Jak je to možné, když lidstvo jedlo pšenici a jiná zrna s lepkem po tisíce let a zdravotní stav člověka byl čím dál lepší a stabilnější?
Co se děje v trávicím systému citlivého jedince, když zkonzumuje lepek a nastane nežádoucí reakce?
Obecně se tvrdí, že trávicí systém člověka není schopen plně strávit lepek, a tak se tomu brání nepříjemnou reakcí.

No, částečně je to pravda…, ale opravdu jen částečně.
Kompletně strávit lepek nelze. Jen do určité míry. Ale nepříjemná reakce není střevní záležitost. Je to rekce imunitního systému, který doslova zaútočí na buňky tenkého střeva, kde se lepek právě nachází a je detekován jako nebezpečí. Tenké střevo je bojiště, kde se odehrává bitva mezi imunitním systémem a lepkem. Lidé, kteří trpí celiakií (extrémní přecitlivělostí na lepek), pak řeší svůj problém vyloučením glutenu ze svého jídelníčku až do konce svého života.
Neřeší se, proč došlo k nepřátelství mezi imunitním systémem a lepkem. Jen se odstraňuje jeden z aktérů bitvy. Nepřátelství však trvá dál.
Proto je celiakie uměle udržována jako celoživotní problém.
Zaměřme se na otázku, proč imunitní systém vnímá lepek jako nepřítele?
Celkový obraz se skládá z několika skutečností...
Chcete vědět víc?
ZAREGISTRUJTE SE A BUDETE MÍT PŘÍSTUP K CELÉMU ČLÁNKU
A K OSTATNÍMU ZAMČENÉMU OBSAHU
