O ZDRAVÍ - Deset otázek a odpovědí 7.

1. Otázka

Čím nahradím mrkev? Mně totiž vůbec nechutná…

Odpověď

Zjednodušeně se dá říci – jakoukoli červenou až fialovou zeleninou. Má-li něco podobnou barvu, má také podobné nebo blízké složení. Některé druhy květáku nebo brokolice jsou do fialova, dále červená řepa, ale hlavně dýně Hokkaidó, která je i obsahem živin mrkvi nejblíže.


2. Otázka

Nechávali jsme tatínkovi (72 let) vozit ze školní jídelny (kam chodí na jídlo i naše děti) obědy. Porce mu vycházely i na večeři. Mezi jídly měl snídani a dvě svačiny. O víkendu jedl rodinná jídla s námi. Na vyšetření mu zjistili podvýživu.

Jak je to možné? Vždyť měl denně pestrou stravu? Nesouvisí to také s věkem?

Odpověď

Věk při podvýživě nehraje podstatnou roli. Jídelny (a nejen školní) se drží určitých tabulkových výživových směrnic. Jsou tam bílkoviny, tuky, cukry a nějaký podíl ovoce. Zásadně tu chybí minerály, stopové prvky a ostatní živiny, včetně vlákniny. Bez těchto složek jsou základní bílkoviny, tuky a cukry neschopné zajistit plnohodnotnou výživu. A třikrát v týdnu jablko, banán nebo pomeranč či salát to opravdu nezachrání.

Z toho plyne – jíst ve školních jídelnách, ostatních běžných bufetech a restauracích, včetně rychlých občerstvení a pizzerií vede - z dlouhodobého hlediska k podvýživě a ztrátě zdraví.

Bez ohledu na to, že konzumenti přibírají na váze.

Pokud v jídelníčku chybí pravidelná konzumace celých obilných zrn s vlákninou, luštěniny, ořechy, semena a mnohem větší množství kořenové a listové zeleniny, je podvýživa jediným výsledkem – ať už pro děti, dospělé nebo důchodce.

3. Otázka

Přestala jsem jíst maso a jím už jen sýry a jiné mléčné výrobky jako náhradu. Jde mi o to, abych byla zdravější. Sýr se prý tráví mnohem lépe než maso. Je to opravdu tak?

Odpověď

Není.

Je třeba se podívat na podstatu jídla. Maso je živočišná bílkovina a sýr je také živočišná bílkovina. Tráví se stejně.

Pokud je maso z bio chovu, je určitě zdravější než z klasických velkochovů. Sýr je také zdravější od farmáře než z mlékárenského průmyslu.

Ale přeci jen jednu nevýhodu sýr má – je to koncentrát. A koncentráty náš organismus nemá moc rád. Při trávení se tvoří více zbytkových látek, a ty jsou časem problémové.

Nakonec tedy maso a sýry jíme méně než ostatní potraviny.

4. Otázka

Dcera mi přivezla ze zdravé výživy sójovou omáčku. Je výborná, ale nechápu, proč je tak drahá oproti jiným. Protože je z Japonska?

Odpověď

V dnešní době už vzdálenost nehraje roli a nepromítá se výrazně do ceny výrobků. I když na první pohled jsou si sojové omáčky podobné, tak ty pravé – japonské jsou čistý fermentovaný produkt bez přidaných látek, a dokonce s účinkem zlepšení kvality krve. Což jiná dochucovadla nemají. Proto je také vyšší cena, kterou se určitě vyplatí obětovat.

5. Otázka

Je zdravější zelenina s tukem nebo na vodě?

Odpověď

Tak i tak…

Záleží na stavu organismu člověka. Má-li nadváhu, je lepší a zdravější zelenina dělaná na vodě.

Pokud člověk nadváhou netrpí, může si často dopřát zeleninu na tuku. Tuk se sice doporučuje obecně k uvolnění a lepšímu trávení vitamínů, ale jsou i jiné zdroje – semínka a ořechy.

Spíše se tato informace využívá jako alibi pro lidi, kteří milují tuky, i když s nimi mají zdravotní obtíže.

6. Otázka

Chci žít radikálně zdravě. Nakoupil jsem si plno veganských výrobků, bezlepkový chléb a pečivo, kokosové mléko a podobně. Žena mi řekla, že jsem se zbláznil. Co s tím? Jsem blázen?

Odpověď

Celá módní vlna moderního veganství je bláznovství. A nejste první ani poslední, kdo se nechal nachytat.

Veganské produkty (vychvalované masivní reklamou) nejsou zdravé a chybí jim živiny udržující a podporující zdraví. Technologicky jsou velmi špatně upravované a téměř nestravitelné. Kvůli konzistenci a trvanlivosti se do některých výrobků přidávají chemické látky zhoršující zdraví.

Čistě veganskou stravu nedoporučuji.

Buďte ženě vděčný – zachraňuje vám život.


7. Otázka

Šlo by vysvětlit – z pohledu živlů – proč se jí kachna se zelím?

Odpověď

To jste mě pobavili…

Ale i taková otázka si žádá odpověď.

Z pohledů živlů je kachna oheň a zelí vítr. Oheň potřebuje vítr, aby dobře hořel – aby se kachna dobře trávila. A k doplnění, aby to nebylo hladové jídlo, tak se člověk dokrmí živlem země – knedlíkem nebo kroupami. Mnohem déle je pak plný energie.

8. Otázka

Když jsem dlouho na služební cestě a vlastní jídlo, co si vozím sebou, mi už došlo a nechci jíst po restauracích, co si mohu dát? Máte, prosím, nějaký typ?

Odpověď

Ano, mám…

Odpovím vám sloganem: 

"Neobtěžuj ženu, kup si Expres Menu".

Pro mnoho lidí je doslova záchranou. Čisté suroviny vysoké kvality bez éček a nekvalitních chemických olejů a tuků. Hotová jídla, která se směle řadí mezi zdravé a dietní, a přitom osloví i ty, kteří nemají moc zájem jíst zdravě.

9. Otázka

Zdá se mi, že se jídelníček v rámci zdraví trochu přeceňuje. Není to spíše dané geneticky?

Odpověď

Není.

Genetický základ je ve své podstatě neměnný v tom, že zůstanete celý život člověkem a budete mít stejné množství orgánů a končetin jako při narození. Ale jinak dochází v genech každého člověka k mutacím. Každý den a po celý život. A tyto genetické mutace přímo souvisí s tím, co kdo bude jíst. Jídlo nás přímo geneticky ovlivňuje a rozhoduje, jestli budeme mít stejné zdraví, horší zdraví nebo lepší zdraví.

Spíše bych řekl: 

"Dnes se jídelníček velmi podceňuje".

10. Otázka

Je vodíková voda opravdu tak prospěšná, jak se teď tvrdí? A může se pít bez omezení?

Odpověď

Vodíková voda – neboli molekulární vodík si zaslouží trochu více rozboru, aby člověk pochopil celý obraz.

Takže v čem prospívá?

- Mírně zvyšuje výkon a vytrvalost.

- Pomáhá likvidovat oxidační stres v místech zánětu. Díky tomu si organismus lépe se zánětem poradí.

- Zlepšuje metabolismus a do určité míry pomáhá spalovat tuky.

Další komentáře, co všechno to znamená a může dále prospívat, jsou reklamní informace podporující prodej produktu.

Popsali jsem si jen nepatrnou část obrazu zdraví. 

Doplníme si ho o podstatné informace, o kterých se mlčí.

- Molekulární vodík se běžně tvoří v lidském těle. Organismus svými chemickými pochody dokáže vytvořit tolik molekulárního vodíku, kolik je potřeba.

Avšak díky nezdravým potravinám a chemikáliím v nich se tvorba molekulárního vodíku blokuje. Tělo je neustále zahlcováno nevhodnými potravinami a složkami, které podporují zánětlivé procesy a chátrání zdraví.

Vyloučením rizikových potravin a složek dojde k obnovení vnitřní rovnováhy, oslabení zánětu, a vlastní výroba molekulárního vodíku bude obnovena naplno, zvýší se vitálnost a výkonnost, posílí se zdraví.

Co z toho plyne?

Molekulární vodík je tělu vlastní, a pokud člověk konzumuje zdravé potraviny, nepotřebuje ho doplňovat.

Když lidé nejí zdravě a používají molekulární vodík, dojde k dočasnému zlepšení zdraví, než se ke slovu dostanou opět nezdravé potraviny. Takzvaně – nula od nuly pojde.

Ale pokud člověk mění konzumní jídelníček na zdravý a u toho využívá molekulární vodík, zrychlí si změnu organismu z nemocného na zdravý.

Víte, žádný produkt není samospasitelný…

Pokud člověk nezmění životní styl, nemůže ho ani molekulární vodík zachránit. Nehledě na to, jak skvělou reklamu prodejce vymyslí…

Sámo Fujera