Důležitost zeleniny a jejího výběru pro zdraví
Je vůbec důležité v naší současné době jíst zeleninu?
Není to už přežitek?
Vždyť existují kompletní potraviny ve formě prášku, v tekutém stavu, a také přímo ke spotřebě. Ať už jsou to sacharidové a proteinové směsi, nutridrinky nebo energetické a proteinové tyčinky, kde máte výběr základních živin, minerálů a vitamínů dohromady tolik, že vám připadá zdraví na dosah ruky. Snadné a bez práce.
A možná, kdo si vzpomene na dětské pohádky pozná, že v tom je to lákadlo, které moc dobrého nepřinese. Zdraví na dosah ruky… Téměř bez práce.
Zde je nutné správné uspořádání myšlenek a informací.
Základem jídelníčku lidské civilizace, je už tisíce let obilí a zelenina.
Člověk se přes lži o evoluci, za desítky tisíc let dále nevyvinul. Jen se přizpůsobujeme podmínkám, které se mění. Člověk se v tomto směru nezměnil. Stále je pro lidstvo důležité obilí a zelenina. Neexistuje přiměřená náhrada.
Ale pojďme více do hloubky.
Prostředí v těle je ovlivňováno zvenčí z největší části jídlem a vodou, a z menší části vzduchem, který proniká do těla dýcháním.
Vnitřní prostředí v těle se samo upravit nemůže. Má na to své programy, ale bez "materiálu" nemůže ke změně dojít. I nejšikovnější zedník dům bez cihel nepostaví.
Co je zelenina za materiál?
Vysoce výživná jemnější i hrubší vláknina, která pomáhá člověku detoxikovat organismus tím, že na sebe váže toxické zbytkové látky ve střevním traktu. Specifický druh zeleniny má dokonce částečně rozpustnou vlákninu, která čistí i krevní řečiště.
Dužnina – vnitřek zeleniny – je nosičem živin (doprovodných látek), které se vlivem vysokého procenta vody, dostávají okamžitě do těla a upravují vnitřní prostředí.
Zeleninu můžeme jíst buď syrovou nebo tepelně upravenou.
Která z nich je lepší?
Zastánci enzymů a vitamínů upřednostňují syrovou verzi. Je to rozumné až do chvíle, kdy se člověk dopátral faktu, že tělo má své limity i v případě živin.
A někdy, v případě enzymů a některých vitamínů ve vyšších dávkách, může dojít i k poškození organismu.
Pak tu máme druhou verzi.
Tepelně upravená zelenina. Z větší části je touto úpravou zbavena enzymů i vitamínů. Jenže to vlastně nevadí.
Tepelně upravená zelenina má pro člověka daleko stravitelnější vlákninu. Z této vlákniny člověk vstřebá více stopových prvků a minerálů a navíc získá mnohem více energie ve formě složitých cukrů, uvolněných tepelnou úpravou. Tyto vysoce kvalitní cukry jsou naším organismem velmi ceněné. Konec konců:
Mohutný rozvoj naší civilizace začal používáním ohně a na to nesmíme zapomínat.
A nyní se nám otevírá prostor pro konkrétní zkoumání a opis jednotlivých druhů zelenin.
Chcete vědět víc?
Klikněte níže a zaregistrujte se.