Deset otázek a odpovědí 1.

04.12.2023

1. Otázka:

Chtěla bych o víkendu dělat čištěžlučníku pomoci horké soli, olivového oleje a grepové šťávy. kně vás prosím, je tato očistná kůra pro mne vhodná?

Odpověď:

Tato kombinace je silně nevhodná pro všechny.
Grep u žen při silnějších koncentrací může vyvolat rakovinu dělohy, děložního čípku. Proto se ženám obecně grep, ani jeho produkty nedoporučují.
Sůl v kombinaci s olivovým olejem zatěžuje játra.
Pokud chcete pozitivně působit na žlučník, dávejte si 10 dnů polévkovou lžíci lněného oleje večer, půl hodiny před spaním.

2. Otázka:

Co bych mohla, prosím, udělat proti masivnímu vypadávání vlasů. Jsem po porodu a kojím.

Odpověď:

Masivní vypadávání vlasů je způsobeno intenzivním demineralizováním organismu při procesech vývoje plodu a následně po porodu jeho výživou (kojením).

Z toho vyplývá, že příprava na těhotenství buď vůbec neproběhla, nebo jste nezohlednila minerální složku ve stravě a nebo jste konzumovala potraviny, které vás minerálů zbavovaly.

Řešením není přestat kojit, ale zapojit do jídelníčku přírodní minerály:

V období kojení hlavně - Wakame a Hiziky (mořské řasy zdravá výživa) - sáček řasy byste měla vypotřebovat za 14 dní vařené v jídle. Nedojde sice k zastavení padání vlasů (vlasy ztratily v těhotenství kvalitu, proto se jich tělo zbavuje), ale budou se vám rychleji obnovovat, a nové vyrostou silnější a ve větší kvalitě.

Pokud nemáte metabolickou poruchu, o vlasy nemůžete přijít, i když to tak vypadá. Vaše ženské hormony způsobují jejich opakované narůstání po celý život.

3. Otázka:

Jak je to s vegetariánstvím? Vždyť syrovou stravou se také pěkně čistí tlusté střevo.

Odpověď:

Ano čistí. Protože je to vláknina, a hodně enzymů. Což na začátek je dobré. Někdo to vydrží několik měsíců a někdo několik desetiletí. Podle toho, kolik enzymů potřebujete, kolik jich dokážete zpracovat a to je už individuální. Proto je spousta vegetariánů, kteří se živí pouze syrovou stravou a vyhovuje jim to. Proti tomu nic nenamítám, ale musíme vědět jaký jsme typ, jestli se na to hodíme. Po čase je ale enzymů tolik, že začnou zatěžovat trávicí systém. Začíná to žlučníkem, játry, pak to přechází do dvanáctníku a nakonec jsou zatížené ledviny a močový měchýř – tam se také problémy pak projevují. Vegetarián, který jí syrovou stravu a není typ vegetariána, může mu to chutnat i vyhovovat, ale není ten typ, neumí enzymy účinně zpracovávat a využívat, většinou umírá na rakovinu žaludku. I když to zní jako paradox, neboť většinou se syrovou stravou bráníme rakovinám.

4. Otázka:

Jak získat vápník, když mléčné výrobky nejsou vhodné?

Odpověď:

Nejlepší je jíst zeleninu, obiloviny a luštěniny a občas je kombinovat s obyčejným máslem kravským, kde je vitamín AD3.

Nejvíce vápníku je v zelené listové zelenině, kde je obsažen jak vápník, tak hořčík a zinek, díky nim se vápník skvěle zabuduje do kostí.

Když se podíváme na celer, tak je bílý, a tudíž má spoustu vápníku.

Máslo je dobré, i když se tvrdí, že obsahuje spoustu cholesterolu. Ale cholesterol pro mozek je potřebný, je to pro něj lahůdka. Aby mozek fungoval, musíme mít dostatek cholesterolu – samozřejmě toho dobrého. Mohou to být i semena. Vždy je to individuální záležitost, jestli má člověk použít rostlinné oleje za studena lisované, nebo semínka, nebo živočišný tuk a nebo může vše kombinovat.

5. Otázka:

Jak často a kolik můžeme používat syrovátky?

Odpověď:

Opět je to individuální, ale můžeme jí používat denně čtyři lžíce, dokud nebudeme mít průjem. Tělo si totiž dokáže říci, kdy už je toho na něj moc. Pak tedy je potřeba dávky stáhnout a na několik dní vynechat syrovátku.

6. Otázka:

Kolik můžeme jíst ořechů a semínek? Jaký je negativní dopad, když toho spořádám velké množství?

Odpověď:

Oříšků a semínek můžete jíst opravdu hodně, 4íce denně. Negativní účinek se jako první objeví to, že přibíráte na váze. V tu chvíli bychom měli ubrat množství. Druhá možnost je, že se nám ozve žlučník. Tady už nedokážeme tuky zpracovávat, i když jsou kvalitní.

7. Otázka:

Jaký je rozdíl mezi syrovými a praženými ořechy?

Odpověď:

Syrové mají více tuku a nemají uvolněné doprovodné látky. Doprovodné látky se dnes ukazují jako důležitější než vitamíny, minerály a stopové prvky, tak je dobré čas od času pražit. A pražení zmírňuje alergické reakce.

Když je hodně zima – pražit.

Když je v létě hodně velké teplo – pražit.

Jakmile je jaro a podzim – nepražit.

Pak je to individuální.

Chceme-li posílit srdce – pražit a hodně.

Pokud se vám stává, že někdy pražíte do černa, i když si to hlídáte, znamená to, že potřebujete posílit srdce. Protože jinak by se vám to nestalo. Podvědomí vás nechá zapomenout, protože vy potřebujete právě pro tělo tuto praženou, hořkou chuť a to posiluje srdce – srdečně cévní systém.

Semena a ořechy mají také tendenci čistit organismus. Můžeme tyto ořechy a semena míchat spolu dohromady, ale nikdy ne s něčím jiným – je to taková svačinka.

8. Otázka:

Jsou dobré kaštany?

Odpověď:

Ano, posilují mozkovou činnost, zrychlují nervové vzruchy, které přechází po nervových vláknech a tím se člověk dostává k větší rychlosti. Což může oslovit karatistu nebo řidiče na rychlejší reakce. Denní množství je podle potřeby.

9. Otázka:

Jsou ještě jiné suroviny, které urychlují reakce?

Odpověď:

Ano, lněný olej, lněná semínka, pohanka, luštěniny obecně – čím tmavší, tím lepší. Barva luštěnin je dodávána látkami, které působí na centrální nervový systém jako celek a látky, které vytváří barvivo, působí také na rychlejší regeneraci. Což při sportu je dobré.

10. Otázka:

A co pikantní pokrmy?

Odpověď:

Pálivé koření rozdmýchává v člověku oheň. Pálivá chuť je bolest – kdo má rád pálivé je masochista. Bolest donutí organismus z nadledvinek vyloučit hormon štěstí proti bolesti. Člověk, který jí pálivé od rána do večera, tak je to člověk, který má málo radosti v životě, a aby se z toho nezbláznil, tak používá pálivé koření v extrému, kde ho to bolí, a díky bolesti si vytvoří hormony štěstí a to ho uspokojí.

Koření pálivé můžeme běžně používat – pepř zelený, červený, červenou papriku pálivou mletou (nejlépe kvalitní, nekomerční)

Ale extrémy – čili papričky, tabasco už je nežádoucí, neboť v těle vytváří pravý opak.

Kořenit se musí. Jestliže se dostanete do nějakého dietního systému, který nedoporučuje vůbec kořenit, nebo jeho ideálem je se co nejvíce oprostit od kořeněné chuti, tak z toho rychle vycouvejte ven, toto není normální. Už jen z pohledu přírody. Máme tu extrémní teploty, což znamená že v zimě je –20°C a v létě je +30°C – toto je extrém a v těle se to musí nějakým způsobem vyrovnat a k tomu slouží koření. Když fouká vítr, organismus je zatěžován úplně jinak, než když svítí slunce a je bez větří. Když je mráz, nebo když je léto, tak se organismu musí umět vyrovnávat s tímto prostředím, ve kterém se pohybuje a k tomu slouží koření. Koření je nutnost.